Monday, December 15, 2008

CIMB ASB Loan

Below information on ASB Loan from CIMB I obtained from their website here. I'll be posting a detailed calculations and analysis of viability of using these loans for ASB. However, preliminary calculation of mine shows that you can profit from ASB loan provided that the loan is for a 10-year tenure. I'll show you my calculations in-depth in the next postings.

 

CIMB ASB Loan

Use this term loan facility to buy ASB units. While you are servicing the loan, you'll be earning the annual dividends and bonuses from your ASB investment which you can use to partly pay for the subsequent year loan repayments. It's an affordable, convenient and smart way to make your money work harder.


Eligibility
Individuals aged 18 years and above.
Malaysian or permanent resident.

Features and Benefits
Minimum loan amount of RM10,000.
High financing margin.
Low interest rates.
Flexible loan tenures.
Low processing fees.
Insurance coverage.

Fees and Charges
Click for details on
ASB loan fees and charges.
Documentation Fee - ASB Loan / Secured Overdraft against ASNB Products RM50
All Letter of Offer - Stamping RM10
i) ASNB Charges - Purchase and Lien Certificate for ASB Loan RM50
ii) ASNB Charges - Lien Certificate for Secured Overdraft against ASNB Products RM100
ASNB Charges - Transfer from Book to Certificate RM10

Mode of payments
You can make payments via
online banking, or
Pay your monthly installments at any CIMB Bank branch, ATM and Cash Deposit Machine (CDM), or
Set up automatic payments via standing instruction.

Act now!
Print and fill up the
application form.
Visit our nearest
branch and bring the application form along with supporting documents or
Contact CIMB Bank Call Centre at 1300 880 900.

35 comments:

tun said...

knaper loan asb lambat proses??saya buat pasa 14/11/2011.sampai sekarang tak ader respon pun 02/01/2012

Budakcimb said...

sebab loan x boleh proceed untuk end month of year...its cooling period utk asb buat calculation dividen ngn bonus.2/1.2012 start process your application..more info plez call me 012 7072890

adam said...

hi tumpang tanya..

loan asb cimb sy dh aprove n mula byr mei 2011. apa yg sy difhmkan amaun 30K tu mmg takkan dipaparkan dlm buku akaun kita tp adakah bila update dividen 3 Jan 2012, sy akan dpt jgk dividen utk 30K tu?

trima kasih. hrp dpt bole tlg jelaskan.

Budakcimb said...

sorry to owner this blog because im sharing my knownledge in your forum..
mm cik adam...untuk awk nya soalan..betul amount 30k tu tidak dipaparkan dlm passbook asb awk..then bebalik kpd soalan awk, awk boleh pergi kemana2 baranch cimb bank untuk mg'update awk nya balance didalam passbook asb awk..dividen yg diperolehi dpt dilihat didlm passbook asb awk..awk dapat menggunakan dividen untuk personal used atau awk jgk boleh mngunakan dividen yg diperolehi untuk mmbuat bayar installmant asb awk tu..

adam said...

thanks kpd budakcimb yg tlg menjawab kemusykilan sy. InsyaAllah, sy akan rujuk pihak CIMB utk lebih details. Tq

Budakcimb said...

most welcome cik adam...
ada soalan tnya2 lah lg yer...
sedia membantu....
if ada kwn2 nak buat asb boleh lah
contact saya ye..hehe

adam said...

insyaAllah..

nway sbenarnya sy agak musykil jgk sbb lps update my asb, dividen yg dpt tak capai sprt yg ditarget. yelah sbb byk sgt plan nk guna duit thnni. hehe...

mungkin en. Budakcimb bole tlg jelaskn utk sy sbb tuan lbih tahu kot psl pengiraan dividen thn 2011 ni.

cthnyer mcmni. katakan pd 30 April simpanan asb sy ade 40k. Then cimb asb loan sy bnilai 30k lulus on march dan disbursed pd april dan sy mula byr installment pd blm Mei. so sepatutnya Bmula bulan Mei simpanan sy dh bernilai 70k la kan? sy tak usik duit tu smpai skrg.. so jika dividen+bonus 8.8% thn ni, brp anggaran dividen yg sy akan terima?

hrp tuan dpt membantu. tqvm

Budakcimb said...

ni contoh cara ringkas pengiraan yg slalu sy guna..

40k x 8.8% = 3520

30k x 8.8% x 9/12 = 1980

total dividen diperolehi

= 3520 + 1980 =5500

mm btw en adam..
setelah awk update buku asb awk..
berapa yg awk perolehi dividen..

adam said...

sy pun target bole dpt dividen around that amount tp yg tercatat dlm buku dlm rm4100. xtau la mungkin itu je rezki sy utk thn ni :-)

lg satu nk tanya, selain surat frm cimb and contact loan, kita sbg org yg buat loan akan dpt apa2 surat pengesahan ker from ASNB mcm sijil pelaburan ker or lain?

BuDakCimB said...

owhh bonus tu yg buat awk nye dividen berlainan drpd y djangka..huhhu
tp sape nak bg kn rm4100 tu klu x melabur kat asb nih...

btw sijil purchase ASB tu cimb yg akan pengang..awk boleh mintak photocopy untuk kegunaan masa hadapan..die nya funtion mcm awk beli kereta with loan bank..geran kereta bank simpan kan..mcm tu lah same lah ngn asb ni...sijil bank pegang..

Along Lia said...

tumpang tanya.. ASB loan 2012 bile mula ea? Saya rase nak join la..t.q

BuDakCimB said...
This comment has been removed by the author.
BuDakCimB said...

awk dudik area mane along lia...
if awk berminat untuk buat pembiyaan asb awk boleh call atau text saya 0127072890..saya asb advisor cimb bank.

adam said...

Tuan Budakcimb, tqvm atas penjelasan tsbt. Yelah kan.. sape nk bg rm4100 tu kan kalo xmelabur dgn asb. syukur alhamdulillah.

Along Lia, selamat melabur. cpt apply cpt aprove dan dividen bole dikira bmula awal2 thn ni. hehe...

Along Lia said...

okay...t.q Budakcimb,kalu cmtu,along leh g register lah ea?? tp,nak tanya gak,skg ni dia nye fee bkn lg RM60 kan? skg RM110.00 kan? lau cmtu tunggu gaji lah ea..? skg tgh pokai glerr nihhh..hihii..

BuDakCimB said...

fees ape tu along fia..
mm awk wat loan asb xpyh bayar ape2..
sume trmasuk dlm intallment nnti..
awk msj lah saya buat asb loan ngn sy..
boleh lah sy dpt sale..hehe
nga takde sales asb nih...
hehe
contoh nya..klu loan awk lulus bulan february...awk start bayar bulan march lah..
awk tak perlu dtg ke bank...sy yg dtg jumpe awk if awk buat ngn sy..then segala inquary nnti awk boleh rujuk ngn sy..thats my service..

adam said...

along,

aritu sy pun kena bayar fee rm60 utk stamping fee (rm10) + handling fee (rm50).

rasanye takde yg free zaman skrg ni kot. hehe...

BuDakCimB said...

adam awk org mane erk...
mm skrg dh x bayar upfront..
sume trmasuk dlm loan...
awk just byr intallment je...
skrg cimb dh boleh buat utk 25 tahun...hehe

arizz said...

salam, nk tanya..sy ada wt loan asb 50k since 2007. ni ada financial prblem, perlu jual saham2 tu utk tampung hutang2..so nk la tanya..if nk jual saham2 yg ada, apa yg sy blh dpt? tq

arizz said...

slm, sy amik loan asb since 2007 for 50k. ni nk jual balik sme saham dlm tu ats sbb2 yg x dpt dielakkan. apa sy prlu buat dn sy akan dpt ape2 ke selain dividen dn bonus awal thn slps wt jualan? tq

BuDakCimB said...

arizz... rugi lah awk nak jual balik sbb klu awk nak jual awk kena langsai kn pinjaman...contoh nya awk jual 50k tu then awk kena tolak berapa lg pinjaman yg masih tertunggak...sy nasihat kan awk jgn jual lah..sy tau awk mengalami kegawatan skrg..awk boleh ke branch cimb bank untuk mendapat kan nasihat..if awk bnyak tagungan loan lain yg tak dpt awk tampung awk boleh ke AKPK untuk mendapat kan nasihat...jgn jual asb awk sbb itu masa depan awk...TQ

afnaztie murni said...

klo ada blacklist bleh wat loan asb ke?

Macam-macam ada said...

Saya nak buat OD against ASB, still available tak pakej nie pada tahun 2012?

BuDakCimB said...

blaclist tak bole lh buat...ada AKPK pon tak boleh...huhu

pakej asb financing asb stil ada...
dan kami tgh promotion fees hnya rm60..terendah dari bank2 y lain...
interest financing asb cimb jgk adalah yg terendah..BLR-1.65 p.a
tempoh pinjaman up to 25 tahun..

berminat boleh lah hubungi sy..
zarif 012 7072890
asb advisor cimb

saiful bahari said...

bukan pelaburan ASB haram ke ? dah kluar fatwa rsanya..cuba check balik..for what all those money if its haram? wallahuallam..

saiful bahari said...

Penilaian Semula Hukum Pelaburan Aamanah Saham Nasional (ASN ) Dan Amanah Saham Bumiputera (ASB ) Dan Seumpamanya

Tarikh Keputusan:
12 Apr, 2011

Keputusan:

Setelah meneliti setiap pandangan ahli mesyuarat dan hujah-hujah yang dikemukakan, maka Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali Ke 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Seumpamanya adalah tidak halal kerana masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:-

1.Skim Amanah Saham Nasional ( ASN ) dan Amanah Saham Bumiputera ( ASB ) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional. Ini berdasarkan hadis riwayat Jabir Al-Ja’fi daripada Ibnu Mas’ud:

ما اجتمع الحلال والحرام إلاغلب الحرام الحلال
Maksudnya : “ Tidak bercampur antara yang halal dan yang haram, melainkan mengalahkan yang haram atas yang halal . ”

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/penilaian-semula-hukum-pelaburan-aamanah-saham-nasional-asn-dan-amanah-saham-bumiputera

BuDakCimB said...

penyelesaian hukum melabur di dalam ASB:

http://www.youtube.com/watch?v=6hVQioi7AcI

saiful bahari said...

video kat youtube tu upload bila n fatwa kluar bila ? fatwa bulan APRIL 2012 , video bulan FEB 2012 ..wallahuallam

BuDakCimB said...

bkn ke kenyataan awk Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali Ke 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H. cam mane awk boleh kata april 2012.

saiful bahari said...

silap tarikh bro..huhu..terpulanglah..fatwa telah dikeluarkan oleh mufti2 mengatakan ianya HARAM..cuma ustaz azhar idrus kata HARUS..so i will follow fatwa lah kot since its a FATWA dari jemaah mufti2..sama gak mcm FOREX ( baca thestar feb 16 , semalam ) - mufti2 ckp HARAM.tak tahulah kalau ada ustaz mana2 ckp HARUS lak... again, wallahuallam..the END

BuDakCimB said...
This comment has been removed by the author.
BuDakCimB said...

awk kena fhm majlis fatwa selangor je yg keluarkn fatwa haram dan belum diwartakn sendiri smpai lh skrg.. mufti2 jawatankuasa fatwa kebangsaan still pegang keputusan yg dikeluarkan yg dulu yg itu harus. then tu lah yg bila ada pecangahan mcm ni ikot individu tu lah nak pilih mane sbb buat tak salah dan tak buat pon x salah...tu lah di maksudkn dgn UAI tu..jd ikut keputusan anda lah utk pilih yg mane..just fikir rasional lh kenapa govern buat bnda ni utk melayu dan bumiputera shj..then cina india yg mualaf shj boleh buat..tak kan lah govern buat mcm tu klu totaly haram...jd pusing2 mana2 pon awk bebas utk memilih mana yg lebih baik utk awk..terima kasih..

the rock said...

tak silap menyimpan kat asb harus sb mengambil kira soioekonomi bumi yg kebanyakan islam tapi loan asb haram sb keuntungan betol2 atas interest loan.(riba)

"PINJAM DUIT DARI BANK UNTUK SERTAI ASB
Walaupun isu di atas masih diperdebatkan oleh mereka yang berkenaan, namun jika anda meminjam dari Bank Konvensional untuk tujuan menyertai pelaburan ASB, ia telah disepakati haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan semua mufti-mufti Malaysia. Ini kerana pinjaman wang dari bank konvensional tersebut adalah riba. Tatkala itu, isu ASB tidak perlu diambil kira lagi kerana asal cara dapat duit untuk melabur itu pun sudah haram."

Hilda niun said...

Kenapa lambat sangat pemprosesan cimb sekarang..Awal bulan Februari 2014..saya telah ke cawangan cimb Ranau, Sabah untuk surrender balik loan ASB saya.. dulu pemprosesan pengembalian wang hanya 2 minggu..kenapa sekarang lambat sangat..saya sangat memerlukan wang tersebut dan saya juga tidak mampu membayar bulanan nya sebab saya ada 2 orang anak yang akan melanjutkan persekolahan..terima kasih..

Hilda niun said...

hi.nak bertanya.. kenapa cimb lambat sangat proses wang pengembalian loan ASB saya apply awal bulan februari 2014..di cawangan cimb ,Ranau, Sabah.kenapa sampai 2 bulan..dulu kawan saya kata hanya 2 minggu..saya sudah sain borang untuk surrender loan ASB saya..saya sangat memerlukan wang tersebut..saya surrender loan ASB sebab saya tidak mampu lagi membayar bulanan.mohon dipercepatkan pemprosesan ..terima kasih..semoga dipercepatkan